Rome
Italiƫ

Tradities

In Spanje en Italië zijn vele tradities die niet allemaal kunnen worden opgenoemd, omdat het er simpelweg te veel zijn. Zo hebben elk dorpje en elke stad in (zuid) Spanje en Italië wel een beschermheilige die op een specifieke dag door de straten van het dorp/stad wordt gedragen. Andere bekende tradities zijn natuurlijk de Palio in Siena (Italië) en La Befana (Italië), wat vergelijkbaar is met Drie Koningen (Spanje). Af en toe komen er tradities in het nieuws, en deze zullen we hier verzamelen om een mooi overzicht te krijgen van de veelzijdigheid van de Mediterrane cultuur!

Opkomende evenementen/tradities:

25 April (Italië): Viva la festa della Liberazione! (= bevrijdingsdag)

Pinksteren: Tijdens een mis in het Pantheon dwarrelen duizenden rozenblaadjes naar beneden. 

2 Juni: Festa della Repubblica (Italië) Giornata della liberazione 

Vandaag is het groot feest in Italië. Overal wappert de nationale driekleur en in Rome kleurt zelfs de hemel straks even groen-wit-rood. 

De Italiaanse vlag, de tricolore, bestaat al veel langer dan de Italiaanse Republiek. Het driekleurige symbool wappert al sinds 7 januari 1797. De geboortegrond van de vlag is Reggio Emilia, maar de kleuren zijn afkomstig uit Milaan. Het wapenschild van Milaan bestaat uit een rood kruis op een witte achtergrond. Samen met de groene kleur van de Milanese burgerwacht levert dit de vrolijke driekleur op.

Italianen die niet uit Milaan afkomstig zijn, geven echter een heel andere uitleg aan de drie kleuren. Zo zouden de drie kleuren staan voor geloof, hoop en liefde. Of voor hoop (groen), overtuiging (wit) en liefdadigheid (rood). Weer anderen maken het nog poëtischer: groen zou symbool staan voor de vruchtbare Italiaanse heuvels, wit voor de besneeuwde bergtoppen en rood voor het bloed dat vergoten is bij het ontstaan van de Italiaanse Republiek. Wat de oorsprong ook is, feit is dat de Italiaanse driekleur vandaag de dag menig hart sneller doet kloppen…

Juli: 

6-14: is in Spanje het San Fermín festival in Pamplona. Ondanks dat het stierenrennen door de oude straten het meest omstreden en tevens bekendste onderdeel is van dit festival, is het groter dan alleen dat. Zo wordt het beeld van San Fermín op 7 Juli door de straten gedragen, en worden de fiestas afgesloten met een volkszang. Meer informatie over het gehele festival vind je hier en hier.

14: Le 14 Juillet: de nationale Franse feestdag. De dag bij uitstek waarop vrijheid, gelijkheid en broederschap wordt gevierd (zoals deze ook terug zijn te vinden op de euro, als Franse waarde.) Op deze feestdag wordt de Franse revolutie van 1789 herdacht. Op veel plaatsen wordt vuurwerk, le feu d'artifice, ontstoken. Deze vrije dag wordt ook wel Fête Nationale en Le Jour de Bastile genoemd. Wil je weten wat het exact is? Kijk dan hier of open deze pagina

Spanje: In de week rondom 22 Juli is in Valencia voor de beroemde Feria! Check dit artikel voor een goede sfeerimpressie  en check dit artikel als je een paar dagen in Valencia bent (voor tips)!  

Mediterrane landen: 15 Augustus

15 Augustus is het in veel Mediterrane landen een nationale feestdag: Ferragosto, ofwel Maria Hemelvaart. Dit is zowel religieus, als niet religieus. Het ontstaan van de term Ferragosto komt uit het Latijn: Feriae Augusti. Het betekent iets in de sfeer van 'de Rustdagen van Augustus' en het is ook dankzij keizer Augustus dat deze dag sinds 18 voor Christus bestaat. In de tijd van het oude Rome bestonden feestdagen waarbij de oogst werd gevierd en daarmee het eind van een zware werkperiode. De rustperiode is ook bedoeld voor dieren. In sommige dorpen wordt deze traditie in stand gehouden: de dieren worden behangen met bloemenslingers.

De religieuze betekenis kwam in de zevende eeuw. Men herdenkt dan het moment waarop Maria met haar lichaam en ziel door God in de hemel werd opgenomen. Tijdens het Fascistische regime in Italië werden rond Ferragosto grote treinkortingen ingevoerd, om het mogelijk te maken voor de bevolking om erop uit te trekken. Deze traditie wordt nog steeds in stand gehouden: veel vakanties beginnen rond Ferragosto. 

Ben je rond 15 Augustus in het Mediterrane gebied? Houd er dan rekening mee dat het openbare leven die dag praktisch stilvalt. Er zijn vaak festiviteiten georganiseerd waar veel mensen op af komen. Iedereen is vrij; het is een officiële feestdag. 

Italië: Benieuwd hoe het er in Juli en Augustus elk jaar aan toe gaat in Siena vanwege de Palio? Klik hier voor een verslag van afgelopen jaar!

En verder nog:

Spanje: 15-21 Augustus: Festa Major de Gràcia, Barcelona. Een soort feestweek, met nachtelijke optredens, straatconcerten, eetfestijnen en veel festiviteiten die plaatsvinden in deze wijk in Barcelona. 

Spanje: de derde week in Augustus vindt de Semana Grande plaats in Bilbao en Baskenland. Het is een groot Baskisch feest dat vergelijkbaar is met de Feria van Sevilla, alleen is het iets minder traditioneel. Er zijn veel concerten in allerlei stijlen (pop, rock, klassiek en jazz). Ook zijn er verschillende vuurwerkshows met thema's. 

Spanje: Eind augustus is traditioneel een tomatengevecht in dit Spaanse dorpje in Valencia. Klik hier om te zien hoe het er aan toe gaat!

Overige Tradities

Bel mij terug

Vul uw naam in
Vul uw telefoonnummer in
Verzenden

Bezoekadres

Mediterra Travels BV
We zitten op dit moment in een verhuizing. Het nieuwe adres volgt zo spoedig mogelijk.

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief.

Contact

+31 23 303 42 71
info@mediterratravels.com

KvK: 62863118  |  NL66 RABO 0302 3681 40  |  BIC/Swift RABONL2U  |  BTW-nummer: NL8549.88.579.B01